Wandeling Horstermeer 15 juni 2017

Rondje Horstermeer

Het zou de warmste 15 juni worden sinds 1900 met temperaturen ver boven de 25 graden. Juist op die dag om 9.30 uur stonden 14 wandelaars klaar om de Horstermeer rond te wandelen. Ze hadden afgesproken bij Gerard Baar voor de deur. In deze groep bevonden zich twee dames uit Vreeland ,  en één heer uit Alkmaar. De rest was allemaal lid van onze eigen Historische Kring.

We liepen via de Prutmolen de dijk op van de Horstermeer, normaal gesproken verboden gebied. Maar eerst mochten we even een kijkje nemen in de Prutmolen. Niet te geloven, wat een echtheid, wat een schoonheid. Hier leefden niet eens zo heel lang geleden nog een gezin met dertien kinderen. Ongelooflijk. Dit monument verdient het bewaard te worden.

Boer Voorn wist van onze komst en had het hek opengezet voor het eerste deel van de Horstermeerdijk. Daarna liepen we verder over de dijk, een openbaar voetpad langs de boerderij van Klaas Stoker en het gebouw van de NERA. Rechts het oogverblindend mooie natuurgebied van de Kortenhoefse plassen en links de charmante wildernis van het NERA grondgebied. We passeerden het oude terrein van de Snip, en staken de Middenweg over. Daar wachtte ons in de Nieuwe Harmonie een koffietafel, aangeboden door de familie Zwagerman. De heer Gert uit Alkmaar legde zijn liefde voor de NERA uit, waarna we verder gingen over het openbare voetpad rond de Horstermeerdijk. Door de temperatuur werd het toch een behoorlijk pittige wandeling. De afstand werd door alle deskundigen in de groep geschat op 13 km. Inclusief de ruime pauze in de Nieuwe Harmonie hebben we er bijna 4 uur over gelopen. De  groep had nooit vermoed in de drukke Randstad zoveel stilte en zoveel natuurschoon te kunnen ervaren. Ze vonden het uniek. De heer uit Alkmaar vond het geweldig om eens in het echt om zijn hobby, de Nera, heen te kunnen wandelen. De leden van de HK NdB willen volgend jaar weer. Als het even kan bij iets gematigder temperaturen.

Tekst: Kees Joustra; foto’s Teus van de Kemp.