Overdracht Oorlogsmonument

Overdracht Oorlogsmonument “Het neergestorte vliegtuig” aan de Randweg

Replica Ab LanckerOp de warme dinsdagmiddag 15 september verzamelden leerlingen van de drie basisischolen in Nederhorst den Berg zich rondom het oorlogsmonument aan de Randweg. Rond 14.00 uur begon de overdracht van het monument van de Meester Kremerschool aan de Warinschool. Ook leerlingen van de Jozefschool waren aanwezig.

De kinderen waren zeer gemotiveerd om voor het monument te zorgen. In de voorbereiding van het overdragen van de adoptie van het monument merkten de Oude Meesters, Herman van der Molen en Cees Stalenhoef hun betrokkenheid. Met veel aandacht volgden ze de plechtigheid van de overdracht ondanks de hitte.

Eigenlijk zou de overdracht op 15 mei 2020 zijn, maar door de coronacrisis is dit verplaatst naar 15 september in aanwezigheid van bestuursleden van de Historische Kring, de ontwerper en kunstenaar Joost Zwagerman, verslaggever Herman Stuyver van weekblad “Wijdemeren”, geluidstechnicus Cor Brakenhof. De familie Kuiper stelde hun terrein en faciliteiten beschikbaar. De Oude Meesters leidden de bijeenkomst.

Hier volgt nu een kort verslag, geschreven door Dania en Marilou van de Meester Kremerschool:

Replica 6“Dinsdag zijn we met de hele klas naar het monument gegaan om ons mini-monument over te dragen aan de Warinschool. Meester Cees ging eerst iets vertellenover de Tweede Wereldoorlog en over de buurt. Meester Herman ging toen iets vertellen over de personen die waren omgekomen.
Vervolgens lazen Marit en Mohammed en nog een paar anderen van de andere scholen een gedicht voor. Marit las een gedicht van Charley voor.
Isis en Lisanne van de Warinschool hadden het monument aangepakt van Charley en Sem. De maker van het monument ging er toen ook iets over vertellen. Er was toen een fotograaf voor een foto in de Wijdemeren krant. Als afsluiting legde iedereen bloemen neer.”
Hierna volgde het dankwoord, waarin de Oude Meesters de leerlingen van de Meester Kremerschool bedankten voor hun zorg voor het monument en vroegen aan de leerlingen van de Warinschool goed voor het monument te zorgen. Hiermee werd de bijeenkomst rond de overdracht afgesloten.

De “Oude Meesters” , Herman van der Molen en Cees Stalenhoef.

 

 

 Fotogallerij Ab Lancker

 Fotogallerij Historische Kring Nederhorst den Berg