Een gezellige, constructieve avond met alle actievelingen

Het bestuur van de Historische Kring had op 23 november iedereen die iets doet om de vereniging draaiende te houden uitgenodigd om met elkaar van gedachten te wisselen. ‘Niet- voorzitter’ Ton Kuijs leidt door de nood gedwongen al een paar keer deze jaarlijkse bijeenkomst, want de voorzitterszetel is nog steeds vacant. We blijven met z’n allen hopen dat die eens bezet zal worden. Het is best interessant voor iemand die zo’n rol in de vingers heeft, want hij krijgt wel 450 leden onder zijn of haar hoede. Gelukkig gaat iedereen gewoon door met waarmee hij of zij bezig is. Langzamerhand komt er lijn in het door de heren Franck van Zijl, Herman Schilder en Teus van de Kemp opgezette digitaliseringsproject met de foto’s en de Werinons. De meer dan 5000 foto’s moeten echter nog worden voorzien van kort en bondige teksten.

Het beoogde systeem gaat er voor zorgen dat iemand iets snel kan vinden door een trefwoord op de website in te toetsen. Die is door Ton Baetsen mooi en gebruiksvriendelijk ontworpen en wordt door de nieuwe webmaster Joop Hennis up to date gehouden. Johnny van Mourik houdt het ledenbestand bij, daarnaast verzorgt hij ook de in-en uitgaande e-mailpost. Ans Baar draagt zorg voor de afdeling excursies/lezingen, externe communicatie en een heleboel andere zaken. Karien Veerman en Corry Schoordijk brengen het archief en de bibliotheek op orde en gaan teksten plaatsen bij de gedigitaliseerde foto’s, in januari komt Andrea Kroon ze versterken.

De oude meesters Cees Stalenhoef en Herman van der Molen gaan gewoon door met hun oude beroep, de ontmoeting met Godard van Reede heeft ze waarschijnlijk een nieuwe impuls gegeven. Zij beginnen komend voorjaar met een nieuw op het dorp gericht project voor de kinderen van Groep 3 en 4 uit alle drie de basisscholen van Nederhorst den Berg. Met behulp van een verhaal over de vleermuis Veronica proberen ze belangstelling op te wekken bij hun jeugdige publiek voor het grootste monument binnen het dorp, kasteel ‘de Nederhorst’. Ter afsluiting worden de kinderen op het kasteel uitgenodigd, examen hoeven ze niet te doen.

Verder gingen er stemmen op over de grootte van de foto’s in de Werinon. Bijna iedereen kon zich daar in vinden, want het jongste lid van de HKN kan heel goed al boven de vijftig zijn. Het zicht neemt meestal wat af bij het klimmen der jaren. De samenstellers van de Werinon hebben met de hand op het hart beloofd daar iets aan te doen. Theo Cozijn is een meester in dat werk. Penningmeester Petra doet financieel mee, want het blad mag een iets groter formaat krijgen. Uit het publiek kwamen opmerkingen hoe dat nou moest met de tot nu toe bewaarde nummers. Dat deed mij deugd, want daaruit bleek dat niet iedereen de Werinon na lezing weggooit. Iemand sprak een Salomonsoordeel uit: gewoon een nieuwe plank vrijmaken of er een kopen.

Volgend jaar wordt het nog gezelliger, de Kring gaat haar dertigjarig bestaan vieren. Het bestuur wil daar wat geld voor vrijmaken, zodat er als de wiedeweerga een feest comité moest komen. Dat lukte ter plekke, het bestaat uit Martin Wewer, Herman Schilder, Koen Hoetmer, Theo Cozijn en Petra van ‘t Klooster. Martin en Koen scannen iedere donderdag foto’s in een hoge resolutie, zodat die opnames een lange toekomst voor zich hebben. Het feest duurt korter maar zal vast een hoog kwaliteitsgehalte krijgen, daar ben ik niet bang voor. Koen Hoetmer kwam bij de rondvraag met een suggestie. Wat zou het bestuur er van denken om, net als in Vreeland, borden met foto en tekst bij monumenten of veranderde punten neer te zetten binnen het dorp. Dat vond het bestuur geen gek idee maar zoiets kan - vanwege de hoge kosten- niet door de Historische Kring zelf opgehoest worden. Ze gaan in ieder geval een visje uitgooien bij de gemeente over dit gegeven. De meeste leden bleven onder het genot van een welverdiend drankje met elkaar napraten om ideeën uit te wisselen of het gewoon over van alles te hebben. Niet iedereen ziet elkaar elke week, zodat zo’n bijeenkomst aan alle kanten voordelen oplevert voor het functioneren van onze historisch ingestelde club. De foto’s zijn gemaakt door Ton Keizer, die ook de veranderingen in het dorp gaat vastleggen.

Gerard Baar