13/9/2019 Ceremonie onthullen monument vliegtuigcrash 1943

In de oorlog 1940-1945 is in Nederhorst den Berg een Canadese bommenwerper neergestort. De stoffelijke resten van de 5 bemanningsleden zijn uit de wrakstukken gehaald en begraven op het War Cementery in Leusden.
Het bestuur van de Historische Kring wil de vijf jonge helden in herinnering houden met een gedenkteken in de nabijheid van de plaats waar zij om het leven zijn gekomen.
Voor de realisering van het monument is door de Historische Kring een werkgroep in het leven geroepen. Deze is thans bezig met de voorbereiding, zoals de contacten met de nabestaanden en instanties, ontwerp monument en de organisatie rond de onthulling, die voor vrijdag 13 september a.s. op het programma staat.

De onthulling zal verricht worden door enkele nabestaanden uit Canada en Engeland Verder zijn uitgenodigd om hierbij aanwezig te zijn de commissaris van de Koning van Noord-Holland, de burgemeester van Wijdemeren en een delegatie van het ministerie van defensie.

Uiteraard zijn de leden van de Historische Kring en andere belangstellenden hierbij ook van harte welkom. De ceremonie wordt muzikaal opgeluisterd door de Kapel van de Koninklijke Luchtmacht. Onder leiding van de ‘oude’ meesters Herman van der Molen en Cees Stalenhoef zullen de kinderen van de groepen 8 van de 3 Bergse basisscholen tijdens de ceremonie de volksliederen zingen.

impressie 2 monument

Meer informatie volgt!

Onthulling plattegrond ‘Vroeger en Nu’ wandeling 6 juli 2019

In navolging van onze buurgemeenten Vreeland, Loenen aan de Vecht en Maarssen is een foto-wandeling door het dorp opgezet. De hiervoor ingestelde werkgroep, bestaande uit: Ans Baar (coördinatie), Gerard Baar, Koen Hoetmer, Teus van de Kemp, Theo Kozijn, Herman Schilder en Franck van Zijl, heeft foto’s geselecteerd, teksten geschreven, QR-codes aangemaakt en kandidaten gezocht voor het inspreken van de teksten achter de QR-codes. Het geheel is vormgegeven door Theo Cozijn. In overleg met de buitendienst van de gemeente Wijdemeren zijn de locaties bepaald en worden de borden geplaatst. De wandeling omvat 33 borden en een plattegrond met een overzicht van de locaties waar de borden staan.

Het project gaan we introduceren met een feestelijke onthulling van de plattegrond, op zaterdag 6 juli om 11.00 uur, door wethouder Rosalie van Rijn, rond de muziektent op het Willy Dasplein in het centrum van het dorp.

Onthullen monument vliegtuigcrash 1943. 13 september 2019

13 september - Onthullen monument vliegtuigcrash 1943.

nieuwste impressie monumentOp 14 mei 1943 is een vliegtuig neergestort in Nederhorst den Berg. De stoffelijke resten van de 5 bemanningsleden zijn uit de wrakstukken gehaald en begraven op het War Cementery in Leusden.

De hiervoor in het leven geroepen werkgroep is druk doende met de voorbereiding, zoals contacten met de nabestaanden en instanties, ontwerp monument, de organisatie rond de onthulling, etc.

Via deze site houden wij u op de hoogte van de voortgang van dit omvangrijke project.

De foto geeft de laatste impressie weer van het te maken monument.

Excursie Fort Uitermeer 18 mei 2019

18 mei – Excursie Fort Uitermeer

Fort UitermeerVoor de jaarlijkse excursie is de keus gevallen op Fort Uitermeer. Dit fort kent een lange
en interessante geschiedenis die voor velen onbekend is. Dorpsgenote Marijke Overmars, die als vrijwilliger actief is bij de Stichting Uiteraard Uitermeer, zal ons rondleiden en van alles vertellen over de geschiedenis van het Fort.  Zij neemt ons ook mee langs de verschillende historische objecten op het terrein en de daarbij behorende verhalen vertellen.Fort Uitermeer 2