Lezing: Cluysenaer over Joop van Huisstede 12-10-2018

12 oktober 2018 - lezing door historicus, Micha Cluysenaer over:

leven en werk van Bergs-Vreelands beeldend kunstenaar Joop van Huisstede.

Een lichtvoetige interessante voordracht over kunstenaars in de Vechtstreek in het algemeen en Joop van Huisstede in het bijzonder: de leerling, de restaurator, de kunstenaar en de leraar.

Sterren van Vreeland 3 hipic

14 april 2018 Stadswandeling Weesp

 

14 april - Stadswandeling Weesp, met bezoek fort aan de Ossenmarkt.

20180414 ossenmarktDe excursie start om 10.00 uur met koffie/thee in het fort aan de Ossenmarkt en een kort verhaaltje over de geschiedenis van het fort. Daarna gaan we onder leiding van de voorzitter van de Historische Kring Weesp, de heer Cees Pfeiffer, een wandeling maken door het historische centrum van Weesp.

Als eindtijd gaan we uit van rond 13.00 uur.

Aan de excursie kunnen maximaal 20 personen deelnemen. Als maatstaf geldt dan ook de volgorde van aanmelding.
Aanmelden voor de excursie is mogelijk via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.  of 06-13854825.

Voor deelname aan de excursie vragen wij een bijdrage van €7,50 per persoon.

20 april - Lezing: buitenplaats Petersburg en Tsaar Peter de Grote

20 april 2018- Lezing over de buitenplaats Petersburg en Tsaar Peter de Grote door Prof.dr. E. Waegemans  en Dr. H.C. Donga, voorzitter regenten van het Van Brants Rus Hofje

Het betreft een lezing aan de hand van een op initiatief van de heer Waegemans recent verschenen monografie Petersburg, roem der hoven over de geschiedenis van buiten en tuin van Petersburg aan de Vecht, waarvan ons lid, Claudette Baar-de Weerd en de heer Donga mede auteur zijn.

In 1709 kocht de schatrijke Amsterdamse koopman Christoffel Brants een buitenplaats aan bij Nederhorst den Berg. Brants had zijn kapitaal vergaard met de handel op Rusland en was daar tot de intimi van tsaar Peter de Grote gaan behoren. Uit bewondering voor de Russische heerser noemde hij zijn buitenplaats Petersburg.

Een voor hem indrukwekkende gebeurtenis moet de ontvangst van de tsaar en tsarina op Petersburg zijn geweest. Brants werd in de Russische adelstand verheven. Hoewel het buiten nog een tijd als zomerverblijf dienst bleef doen, ging de eens zo indrukkende buitenplaats aan het begin van de negentiende eeuw verloren. Toch leeft de herinnering aan Petersburg voort.

De lezing spitst zich dan ook toe op de relatie tussen de Tsaar en Brants en waarom Petersburg zo’n onuitwisbare indruk heeft achtergelaten.

Boek te koop

20180420 petersburgHet boek: Petersburg, Roem der Hoven, is die avond te koop. Hierin vindt u de voorgeschiedenis, informatie over buitenplaatsen langs de Vecht en in het bijzonder over de bouw van Petersburg. Daarnaast is het leven van  Brants zelf, de contacten met Rusland en de teloorgang van het buiten beschreven.
Het geheel is rijkelijk geïllustreerd met o.a. de ingekleurde platen van Petersburg. Kosten van het boek €19,95.

Vaartocht Vinkeveen in de herhaling

Mei-juni  - Op herhaling naar Vinkeveen *)
Aangezien de boot ons tijdens de vaartocht in mei 2017 in de steek liet, gaan we het in 2018 nog een keer overdoen. Naast een vaartocht over het Demmerikse deel van de Vinkeveense plassen
staat een bezoek aan de molen in Wilnis op het programma

Nadere informatie volgt