Onthullen monument vliegtuigcrash 1943. 13 september 2019

13 september - Onthullen monument vliegtuigcrash 1943.

nieuwste impressie monumentOp 14 mei 1943 is een vliegtuig neergestort in Nederhorst den Berg. De stoffelijke resten van de 5 bemanningsleden zijn uit de wrakstukken gehaald en begraven op het War Cementery in Leusden.

Het bestuur van de Historische Kring wil de vijf jonge helden in herinnering houden met een gedenkteken in de nabijheid van de plaats waar zij om het leven zijn gekomen.

De hiervoor in het leven geroepen werkgroep is druk doende met de voorbereiding, zoals contacten met de nabestaanden en instanties, ontwerp monument, de organisatie rond de onthulling, etc.

Via deze site houden wij u op de hoogte van de voortgang van dit omvangrijke project.

De foto geeft de laatste impressie weer van het te maken monument.

Excursie Fort Uitermeer 18 mei 2019

18 mei – Excursie Fort Uitermeer

Fort UitermeerVoor de jaarlijkse excursie is de keus gevallen op Fort Uitermeer. Dit fort kent een lange
en interessante geschiedenis die voor velen onbekend is. Dorpsgenote Marijke Overmars, die als vrijwilliger actief is bij de Stichting Uiteraard Uitermeer, zal ons rondleiden en van alles vertellen over de geschiedenis van het Fort.  Zij neemt ons ook mee langs de verschillende historische objecten op het terrein en de daarbij behorende verhalen vertellen.Fort Uitermeer 2

lezing: Tradities, de nieuwe tak van erfgoed 5 april 2019

5 april – lezing: Tradities, de nieuwe tak van erfgoed

UnescoDe lezing wordt gegeven door Ineke Strouken, oud-directeur van het Kenniscentrum Immaterieel Erfgoed Nederland. Zij stond aan de wieg van het Unescoverdrag ter bescherming van immaterieel erfgoed.

In het eerste deel van de lezing gaat spreekster in op het tot stand komen van het UNESCO verdrag.

Waarom wilde men tradities gaan beschermen? En hoe doe je dat? Wat is het verschil met werelderfgoed?

In het tweede deel van de lezing ligt het accent op het kijken naar de tradities die tot onze Nederlandse identiteit horen. Welke tradities brengen de Nederlandse identiteit tot uiting? En welke tradities zouden wij moeten gaan beschermen en hoe pakken wij dat aan? Ook aan bod komen de alom bekende tradities, die ieder een historisch verhaal bevatten.

De lezing wordt gehouden in de Bergplaats, Kerkstraat 7 en begint om 20.00 uur.

Jaarvergadering met aansluitend lezing: ‘Boer en Erfgoed’

2Boer en Erfgoed2 februari – Jaarvergadering met aansluitend lezing: ‘Boer en Erfgoed’

N
a het officiële deel en een korte pauze is om ca. 20.30 uur het woord aan architectuurhistorica Marina Laméris voor een lezing over :

BOERenERFGOED

Het boerenland en de boerenerven vormen een belangrijk deel van ons cultureel erfgoed. Dit erfgoed staat helaas onder druk. Boeren stoppen, agrarisch land wordt natuur, de koeien verdwijnen uit het landschap, historische gebouwen verliezen hun functie.

Tijdens de lezing vertelt Marina Laméris wat de betekenis en de waarde is van het boerenerfgoed. Wat is er zo bijzonder aan de boerenerven? De langhuisboerderij, het boenhok, het zomerhuis, de knotbomen: allerlei aspecten van de historie van het erf en het boerenbedrijf komen aan bod, alsmede de toekomstmogelijkheden van de boerderij, het beleid, en het belang van het behoud van ‘rommelerven’ en bijgebouwen, zoals hooibergen.

Marina Laméris is architectuurhistorica. Ze doet onderzoek en geeft advies over het behoud van cultureel erfgoed. Ze deed boerderijenonderzoek in onder meer Breukelen, Woerden, Harmelen, Kamerik, Eemnes en Baarn. Ook is ze uitgever van het boek ‘BOERenERFGOED, Meer informatie: www.tastbaarerfgoed.nl

De lezing wordt gehouden in de Bergplaats, Kerkstraat 7 en begint om 20.00 uur.